Experiment Ouderen

Wandelaars gezocht voor kustonderzoek!

Ben je benieuwd of een bezoek aan de kust meetbare veranderingen in je lichaam kan veroorzaken? Hoe verandert je hartritme tijdens een wandeling aan de kust vergeleken met een wandeling in de stad? En welk effect hebben deze omgevingen op je concentratievermogen? Op deze en andere vragen hopen we tijdens dit experiment antwoorden te vinden. We richten ons op ouderen om te onderzoeken hoe de kust mogelijk invloed kan hebben op het verouderingsproces.

Wie zoeken we?

Gepensioneerden van 60 jaar of ouder die enthousiast zijn om mee te wandelen.

Wat gaan we doen?

Voor dit experiment zal je gevraagd worden om twee afspraken te maken. Tijdens iedere afspraak zal je een wandeling van ongeveer 30 minuten maken: één in een stadsomgeving en één in een kustomgeving in Oostende. De wandelingen zullen plaatsvinden op twee verschillende momenten, met één week ertussen. De wandelingen gebeuren individueel, en dus niet met andere deelnemers, vrienden, familie, of kennissen.

Onderstaande gegevens worden tijdens iedere afspraak verzameld. Iedere afspraak zal ongeveer drie uur duren.

  • Tijdens de wandeling meten we je lichamelijke reactie (bv. hartslag) op de omgeving aan de hand van een pols- en borstband.
  • Voor en na de wandeling zal je een vragenlijst invullen, met vragen over o.a. je algemene gezondheid en afkomst.
  • Voor en na de wandeling zal je ook enkele denkoefeningen uitvoeren, die o.a. je concentratie en aandacht onderzoeken.
  • Er zullen vier speekselafnames plaatsvinden om cortisol, het stresshormoon, te meten.
Gedurende de periode van dit experiment (twee weken), zal je gevraagd worden om een slaapdagboek bij te houden. 
 

In een latere fase van het onderzoek zullen we je ook opnieuw contacteren om eventueel deel te nemen aan een tweede experiment, waarin je virtueel verschillende omgevingen beleeft. Ook dit experiment zal ongeveer drie uur duren en in Oostende plaatsvinden.

Wanneer zal dit experiment doorgaan?

Het experiment zal doorgaan op weekdagen tussen 23 september en 15 november 2024. Als je je inschrijft via de link hieronder en aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je zo snel mogelijk een e-mail met meer informatie en de mogelijkheid om afspraken te maken binnen deze periode. 

Het virtuele experiment staat voorlopig gepland voor het voorjaar van 2025, maar de exacte data worden later bevestigd.

Wil je graag deelnemen? Schrijf je dan nu in via onderstaande link.

Heb je nog vragen? Contacteer dan gerust de verantwoordelijke onderzoeker: Julia.Kinet@UGent.be.

 

Het onderzoeksteam bestaat uit doctoraatsonderzoeker Julia KInet, dr. Sara Vandamme, Prof. Jana Asselman, Prof. Mirko Petrovic, Prof. Greet Cardon en dr. Gert Everaert. Dit onderzoek wordt ook organisatorisch ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen en Stad Oostende.

Dit onderzoek werd goedgekeurd door de Commissie voor Medische Ethiek van het UZ Gent.